sábado, 7 de abril de 2012

L'ERA DIGITAL: "Es que eres ....la Polluela!!!"

Al riu Algar (Altea), a divendres 6 d'abril de 2012. 

El dia va escomençar prompte, després de deixar a Rosa a la faena. A les 7:30 ja estava dins del xicotet amagatall a la vora del riu Algar, esperant que començara a “desfilar” per davant meua la fauna local. I vaja que si va desfilar..... a les 8:00 del matí quan encara no havia assomat el sol per l’horitzó, va apareixer un cotxe amb un rostre conegut; es tractava de Joan Sala un bon fotógraf i naturalista de Denia, que venia a buscar a la Polluela bastarda o Picardó (Porzana parva) con li diuen a Valencia, ja que en La Vila “supose” que si algú la coneix, serà per “polleta”. El Picardó es un au que viu en zones humides, alimentant-se entre la vegetació aquàtica, per lo que no es gens fàcil d’observar; i per tant molt menys de fotografiar. A la nostra zona tan sols la podem observar durant l’època dels pasos migratoris; com ara, que es el moment “dels pasos...”, els dels ocells i tambè el relijosos...!!!! Com que Joan no portava amagatall me’n vaig eixir del meu i ens possarem junt a esperar-la. Però qui varen apareixer van ser altres “picardons”...: el Saragüei , Jose Alcaraz, un parell de vells “picardonets belgues” (ornitòlegs d’eixe pais) i algo més tard s'afegeix Juanma Ferreira. Tots allí assentats en silenci o quasi, ja que el Saraguei no calla ni baix l’aigua...esperant a la nostra protagonista. “Per allí, per la dreta!!” rapidament desviem les cameres cap a eixa zona i comença escoltarse el “clic-clic” de l’obturador de les càmeres, “ametrallant al picardó.

Com que el sòl estava cobert, necessitavem posar un sensiblitat alta (ASA) a la càmera, de 400 ASA cap amunt, per tal de poder fer fotos a una velocitat lo suficienment ràpida (més de 1/200 sg) per a que l’animal no ens eixca menejat. I es que la velocitat a la que passava per davant nostra alimentant-se, junt a lo xicotet que es el picardó, feia necessari l’us de prou velocitat d’obturació per tractar de que alguna foto ens eixquera amb algo de nitidesa. De les més de 120 fotos que vaig fer, se’n salven 5 d’elles, i jo les considere com a “acceptables”!!!

La veritat es que varem passar u bon rato!! i no ens podem queixar de com es va comportar el Picardó, ja que ens va deixar fotografiar-lo sense amagatall i tenin davant a quatre “criminals perillosos” i que amés amés, anaven “armats fins les dents”, ja que eixa es l’altura a la que ens arribaven les càmeres...., tal i com podeu apreciar en la foto que m’ha enviat el bò del Saragüei.

 
Tres "picardonets" armat i perillosos... En primer terme Jose Alcaraz, després un servidor i més al fons Joan Sala. Falta el Saragüei que fa la foto, però se li veu "l'ametralladora"...




Amb les tarjetes plenes, ara tenien que omplir la panxa, per lo que no podia faltar la ceverseta de turno i ens varen anar a un baret d’allí a esmorçar. Després del “agape”, jo disposava de prou temps i malgrat que eren més de les 10:30 del matí vaig tornar al riu per provar sort, però aquesta vegada des de dins de l’amagatall. El picardó es comportava de manera semblant, alimentant-se amb molta rapidesa, menejant sense parar, però com que hi havien ullades de sòl i que l’animal estava més confiat al no vorer davant als “de la metralleta”, vaig aconsseguir algunes imatges més d'ell, que teniu a continuació. Però gràcies tambè al fet d’estar amagat, el Gall de Canyar (Porphyrio porphyrio) o Calamón, es va assomar timidament permetent-me que li fera un parell de fotos. Com podeu aprecir en la imatge es tracta d’un dels exemplars alliberats fa unes setmanes per la Conselleria al riu Algar, com ho atentimonia l’anella que porta.

 

Al bec podem apreciar que un dels seus aliments a l'Algar, son les larves de Quironòmids (Dipters)

Gall de canyar

En la Natura, quan més desapercibits passem, millor per a tots!!, especialment per a ella; per que la veritat es que el esser humà quan eix al camp, per desgracia no para de fer-se notar....
Salutacions de Pepe el makilet

Equip: Objectiu Canon 300 mm F/4. Les primeres fotos amb la càmera antiga Caonon 350 D i les tres darreres amb la  Canon 1000 D i des de dins l'amagatall

4 comentarios:

  1. La ultima del polleta es bonissima!

    Avore si puc anar un dia d'estos, que per les processons...

    Vicent

    ResponderEliminar
  2. Respecte a lo del Camarón, no me interesen els Crustacis, por la boca muere el pez! Buen reportaje, lo mejor los picardos viejos!

    ResponderEliminar
  3. de lujo la polluela, los fotografos dejan algo que desear

    ResponderEliminar
  4. eres la polluela Santamaría!!!!!!!!!!!!!!!!

    ResponderEliminar

DEIXA EL TEU COMENTARI